Jdi na obsah Jdi na menu

Kdo jsem a proč tohle dělám

8. 9. 2024

Jsem máma. Vystudovala jsem psychologii na Univerzitě Karlově a v současné době jsem na rodičovské dovolené.
Než jsem se stala mámou, mezi mé odborné zájmy patřily především specifické poruchy učení (známé jako dyslexie, dyskalkulie apod.), intelektové nadání či tzv. dvojí výjimečnost - kombinace nadání a poruchy učení. 

 

Mé porody, byť zcela odlišné, mě zásadně ovlivnily, každý trochu jinak. I díky tomu jsem se začala zajímat o psychologii porodu. 

Již před prvním porodem jsem prošla předporodní přípravou, která mi dala užitečné informace ohledně toho, že porod nemusí být takový, jak nám ho prezentují média nebo naše známé, které často ani nerodily v ideálních podmínkách. Na druhou stranu jsem zpětně nabyla dojmu, že nám tam lektorka téma porodů barvila na růžovo až příliš, takže šlo vlastně o opačný extrém, navíc nás příliš nepřipravila na to, jak si vytvořit plán B, kdyby porod i přes veškerou přípravu neproběhl dle představ.

Zdá se mi, že tak, jak jsou porody někdy prezentovány, může v maminkách vznikat pocit, že pokud neporodily zcela přirozeně a bez zásahů, pokud po porodu neproběhl bonding, v případě krátkodobé separace, nebo když se jim nepodaří rozkojit, něco je zásadně špatně. Věřím přitom, že i přes nesnadný začátek lze najít cestu ke svému miminku a rodičovství si užívat. 

 

Další životní zkouškou pro mě bylo, když jedno z mých dětí začalo jevit známky hypersenzitivity. To, jak intenzivně reagovalo na některé situace, jako hlasité zvuky či interakci s cizími lidmi, nejprve otřáslo mojí důvěrou ve vlastní mateřské schopnosti. Vícekrát jsem si kladla otázku, co jsem udělala tak zásadně špatně, že mé dítě na některé situace reaguje až tak negativně. Bohužel, na škole jsme se o vysoké citlivosti neučili téměř nic. Když jsem se v tomto tématu sama začala vzdělávat a pátrat po odbornících, kteří se mu více věnují, všimla jsem si, že psychologů či terapeutů, kteří by se na to více zaměřovali, je u nás poměrně málo. Proto bych postupně ráda šířila osvětu i v těchto ohledech.

 

A protože zajímavých témat souvisejících s rodičovstvím existuje celá řada, ráda se dotknu i těch ostatních.