Jdi na obsah Jdi na menu

Proč má smysl předporodní příprava

4. 10. 2024

Před každým svým porodem jsem prošla předporodní přípravou. Nejprve na předporodním kurzu, kde jsem se dozvěděla více o tom, jaký je běžný průběh porodu a jak ho lze podpořit, aby byl co nejhladší, nejpřirozenější a nejméně bolestivý, dle čeho vybírat porodnici, jak v ideálním případě komunikovat s lékaři či porodními asistentkami. Kdyby se mě do té doby někdo zeptal, jaké mám vlastně představy o porodu, vůbec bych nevěděla, jak odpovědět. Teprve tehdy jsem to začala tušit. Dotkli jsme se tam i toho, v čem může pomoci mít u porodu svoji dulu či porodní asistentku. Bohužel jsem kurz absolvovala krátce před porodem, kdy jsem již měla vybranou porodnici, kterou bych si dnes již nezvolila, navíc v době nejpřísnějších covidových opatření, která pravděpodobně ovlivnila průběh porodu. A při zpětném pohledu mi v kurzu chyběly informace, jak se připravit na možnost, že porod i přes přípravu neproběhne ideálně. Tím, že porod neproběhl ideálně, po něm následovala nedobrovolná separace (která nebyla nezbytná, patří ale ke zvyklostem daného zařízení) a nebyla tam dobrá podpora kojení, první týdny a měsíce s miminkem pro mě byly velmi náročné.

Před druhým porodem jsem absolvovala přípravu s vlastní porodní asistentkou. V průběhu těhotenství jsem s ní konzultovala své přetrvávající nejasnosti a možné scénáře. Měly jsme dost času spolu probrat mé představy. Na nic z toho ve státním zdravotnictví, alespoň dle mého názoru, ani nebývá příliš prostoru. Myslím, že i díky lepší přípravě, vhodnějším výběru porodnice a samozřejmě i souhrou dalších okolností (z nichž ne všechny můžeme ovlivnit) včetně toho, že jsem již byla druhorodičkou, proběhl můj druhý porod velmi rychle, téměř bez zásahů a bez separace od miminka. Celé šestinedělí jsem tak byla v euforii, která mi velmi pomohla toto náročné období zvládnout. 

Téma porodů mě velmi fascinuje doteď. Pro ženy jde o velmi transformační událost, byť ji každá může vnímat různě. Některá až jako magický zážitek. Jindy, pokud porod neproběhne ideálně a žena při tom není dostatečně podpořena, může být i traumatickým, což může velmi komplikovat sžívání se s miminkem a osvojování si mateřské role. Dobrou zprávou je, že tak jako tak se s tím dá pracovat, že i po nesnadném začátku lze mít s miminkem krásný vztah a mateřskou roli si užívat. 

Je skvělé, že u nás již vzniká skvělá komunita porodních asistentek, dul, lékařů a dalších lidí, kteří se snaží přinést do naší republiky větší podporu žen v období těhotenství, porodu i po něm. Sama jsem se rozhodla stát součástí této komunity. Přihlásila jsem se do kurzu pro lektory předporodní přípravy a jednou bych chtěla pomáhat budoucím rodičům s přípravou na porod i jejich rodičovskou roli. Do budoucna zvažuji i další (zejména terapeutické) vzdělávání, abych mohla podpořit i maminky po porodu v případě, že jejich porod neproběhl dle představ a ohledně jejich představ.