Jdi na obsah Jdi na menu

Archiv

Kdo jsem a proč tohle dělám

8. 9. 2024

Můj příběh.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: O mně

Proč má smysl předporodní příprava

4. 10. 2024

Doteď si zřejmě spousta lidí myslí, že porody se dějí tak nějak samy, že žena sama nemůže průběh svého porodu příliš ovlivnit a je jen na lékařích, aby jí říkaly, co má dělat a zasáhli dle potřeby. Já věřím, že i příprava před porodem má velký smysl.

 
Celý příspěvek

Doporučené odkazy

4. 10. 2024

Na téma porodů již vznikla spousta zajímavých odkazů či webů. Zde uvádím některé z nich, postupně se pokusím doplňovat další.

 
Celý příspěvek

Jak číst vědecké studie

5. 10. 2024

Kdybychom viděli nadpis ve smyslu „Studie ukázala, že 90% pachatelů jí před trestním činem chléb,“ znamenalo by to automaticky, že chléb zvyšuje tendenci k trestné činnosti?
Během (nejen) rodičovství na nás ze všech stran skáčou různé rady ohledně výchovy na základě výzkumu. Pokud by někdo argumentoval tímto způsobem, ale žádný konkrétní výzkum by nedoložil, brala bych jeho tvrzení hodně s rezervou. Pak ale nastanou situace, kdy někdo studii doloží, ale jak se později ukáže, interpretuje ji po svém, vytrhuje její závěry z kontextu, nebo se ne vždy jedná o kvalitní studie. Někdy se i stává, že lidé poukazují na jedinou studii, která nějakým způsobem podporuje to, o čem se oni sami snaží přesvědčit ostatní, zároveň ale ignorují skutečnost, že řada dalších studií závěry té jediné nějakým způsobem vyvrací.

To, že je zde uveden příklad s chlebem, lze brát i s mírnou nadsázkou. Můžeme si namísto chleba představit jakékoliv styly výchovy, typy škol, ale třeba i potravinové doplňky.

Jak tedy poznat důvěryhodnost výzkumu?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Blog | Komentářů: 0

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky